Άγιοι Τόποι, ιερό Φως και «κατοχικό σκοτάδι»

Sofia Delenika - Επικεφαλής Tμήματος Υποστηρικτών

Διανύουμε την εβδομάδα της μεγαλύτερης γιορτής της ορθοδοξίας και λίγο πριν απολαύσουμε τον παραδοσιακό οβελία, θα ανάψουμε τα κεριά μας από το Άγιο Φως που έχει ταξιδέψει από την Ιερουσαλήμ. Από τους Αγίους Τόπους. Από την πονεμένη περιοχή της Παλαιστίνης. Εκεί που ακόμα συντελείται η μακροβιότερη κατοχή του κόσμου. Μία κατοχή που έχει κριθεί παράνομη από το Διεθνές Δίκαιο.

Οι Παλαιστίνιοι υποφέρουν καθημερινά από τις πρακτικές της Ισραηλινής κατοχής. Καμία διαφορά σε θρησκείες, έθνη, λαούς, γλώσσες και σημαίες δε θα έπρεπε να το επιτρέπει αυτό. Κανένας Άγιος ή μη τόπος δε θα έπρεπε να «ποτίζεται» με αίμα. Κανένα παιδί δε θα έπρεπε να μπαίνει φυλακή. Κανένας άνθρωπος δε θα πρέπει να συλλαμβάνεται χωρίς αιτία. Και σίγουρα, κανένας άνθρωπος δε θα πρέπει να υπομένει βασανιστήρια ή να δολοφονείται.

Φωτογραφία: Πάνος Σινανίδης / ActionAid

Τέταρτη φορά στην Παλαιστίνη και ακόμα δεν μπορώ να σταματήσω αυτόν τον κόμπο που σφίγγει το στομάχι μου κάθε φορά που βρίσκομαι εκεί. Άλλη μια ιστορία που ακούμε μας συγκλονίζει:

«Μεγάλωσα στον προσφυγικό καταυλισμό στη Βηθλεέμ. Οι γονείς μου ήταν πρόσφυγες του 1948. Η ζωή στον καταυλισμό ήταν δύσκολη. Οι συνεχείς εικοσιτετράωρες περιπολίες από τον Ισραηλινό στρατό δεν άφηναν περιθώρια για πολλή ελευθερία, όμως μάθαμε να ζούμε μέσα σε αυτό το περιβάλλον και να γινόμαστε πιο δυνατοί για να αντέξουμε. Ο αδερφός μου έχει πυροβοληθεί στο πόδι. Ο στρατός συνεχίζει και έρχεται μια φορά την εβδομάδα στον καταυλισμό για να πυροβολεί στα γόνατα τους έφηβους και νέους.»  

Φωτογραφία: Κωνσταντίνα Παπαδημητρίου / ActionAid

Αυτά συμβαίνουν, στη Βηθλεέμ του 2017, όπου το αστέρι δεν λάμπει πια. Τα γεγονότα αυτά, που λαμβάνουν χώρα μόλις μερικές δεκάδες μέτρα από την εκκλησία της Γέννησης του Χριστού, παραμένουν στο σκοτάδι. Και δυστυχώς, η εβδομάδα των Παθών έχει κρατήσει πολύ περισσότερο για κάποιους ανθρώπους.

Φέτος, για τους Παλαιστίνιους, η κατοχή μετράει 50 χρόνια. Η δική μου ευχή είναι να δυναμώσουμε το φως και να διώξουμε το σκοτάδι από τον κόσμο μας. Ο κόσμος μας χρειάζεται ειρήνη, χρειάζεται ελπίδα, χρειάζεται αλληλεγγύη. Χρειάζεται να αγαπάμε αλλήλους. Πραγματικά και ουσιαστικά. Χωρίς σύνορα και όρια.

Καλό Πάσχα σε όλους.

Μπορείς να γίνεις Ανάδοχος Παιδιού στην Παλαιστίνη εδώ