Όταν η δικαιοσύνη πάει διακοπές

Άννα Μπότσογλου
Head of Brand and Content

Αυτές τις μέρες διαβάζουμε για τη μεγαλύτερη διαρροή στην ιστορία σχετικά με εταιρίες που διοχετεύουν τεράστια ποσά σε υπεράκτιες εταιρίες, τα περίφημα Panama Papers. Φαίνεται ότι μέσω ενός παγκόσμιου και δαιδαλώδους συστήματος από τράπεζες και νομικές εταιρίες, άνθρωποι και εταιρίες μπορούν να κρύβουν τεράστια χρηματικά ποσά. Ο κίνδυνος είναι ότι τα χρήματα αυτά μπορεί να μην φορολογούνται.

Δεν είναι όμως ο μόνος τρόπος για να αποφύγει μια εταιρία να πληρώσει τους φόρους που της αναλογούν.  Η Νιγηρία είναι μια από τις πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο. Μεταξύ άλλων έχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Οι κάτοικοί της, όμως, δεν είναι.

Κάνοντας μάθημα κάτω από ένα δέντρο

Credit: ActionAid

Παιδιά αναγκάζονται να κάνουν μάθημα κάτω από τα δέντρα καθώς δεν υπάρχουν αρκετές τάξεις και γυναίκες χάνουν το μωρό τους διότι δεν υπάρχει κλινική κοντά στο χωριό τους.

Όπως τα παιδιά του νηπιαγωγείου Abuator που κάνουν μάθημα κάτω από ένα δέντρο μάνγκο. Σε ολόκληρη τη χώρα, ακόμα και στις περιοχές του νότου που παράγουν πετρέλαιο, οι εκπαιδευτικοί παλεύουν να κάνουν μάθημα στα παιδιά χωρίς να έχουν ούτε τα βασικά από την κυβέρνηση.

Χάνοντας το παιδί σου στο δρόμο για το νοσοκομείο

Credit: ActionAid

Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στην υγεία. Η Elohor Siakiere είναι 30 χρονών και τον Ιούλιο έχασε το μωρό που κυοφορούσε.

«Όταν ξεκίνησαν οι πόνοι, πήγα μέχρι το Ukperhrn με κανό και από εκεί με έβαλαν σε μια μηχανή για να πάω στο νοσοκομείο στο Warri. Όμως, ο δρόμος ήταν πολύ κακός και έπεσα αρκετές φορές.» Μετά από 15 χιλιόμετρα έφτασε στο νοσοκομείο. «Στο νοσοκομείο, ο γιατρός μου είπε ότι παιδί ήταν νεκρό. Έπρεπε να με εγχειρήσει για να το αφαιρέσει. Ένιωσα απαίσια που έχασα το παιδί.»

Η ειρωνεία είναι ότι το χωριό της Elohor βρίσκεται μόνο 4 χιλιόμετρα μακριά από  τεράστια πηγή πιθανών δημόσιων πόρων που θα μπορούσε να πληρώσει για δρόμους, σχολεία και κλινικές, μια μεγάλη εγκατάσταση άντλησης φυσικού αερίου. Οι φόροι μόνο των πολυεθνικών εταιρειών που εκμεταλλεύονται το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα  εξαιρετικό σύστημα υγείας στη Νιγηρία και ένα εκπαιδευτικό σύστημα που να το ζηλεύουμε όλοι.

Όλα νόμιμα, αλλά πόσο δίκαια;

Όμως, η νιγηριανή κυβέρνηση πέρασε νόμο που δίνει μια εξαιρετική μείωση στους φόρους που πληρώνουν οι πολυεθνικές εταιρείες καυσίμων Shell, Total και ENI για 10 χρόνια. Οι περίφημες «φορολογικές διακοπές». Το αποτέλεσμα του νόμου είναι ότι έχουν χαθεί 3,3 δισεκατομμύρια από τους δημόσιους πόρους.

Είναι νόμοι σαν αυτούς, όπως και η ύπαρξη των φορολογικών παραδείσων, από τους οποίους επωφελούνται τόσο μεγάλες εταιρίες όσο και φυσικά πρόσωπα, που δημιουργούν αυτές τις αδικίες. Όλοι πρέπει να πληρώνουν φόρους και πόσο μάλλον κολοσσοί όπως αυτές οι εταιρείες. Η ActionAid πραγματοποιεί εκστρατεία σε διεθνές επίπεδο, ώστε οι πολυεθνικές εταιρείες να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν στις χώρες όπου παράγουν τα προϊόντα τους, οι κυβερνήσεις να μην αναγκάζονται να υποκύπτουν στις πιέσεις για ψήφιση τόσο άδικων νόμων, αλλά και να παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες για τους πολίτες τους, όπως η εκπαίδευση για όλους και η πρόσβαση στην υγεία.  

Μάθε περισσότερα για τις εκστρατείες της ActionAid.

Κεντρική φωτογραφία: ActionAid