Αναγνώριση Παλαιστίνης: ναι μεν, αλλά

Μάττα Σαμίου
Υπεύθυνη Θεμάτων Ισότητας Φύλων

Με συγκρατημένη ικανοποίηση υποδεχτήκαμε χτες, μαζί με τους συναδέλφους μας από την ActionAid Παλαιστίνης, την υπερψήφιση της απόφασης για την αναγνώριση της Παλαιστίνης σε πανηγυρικό κλίμα από την ολομέλεια της ελληνικής Βουλής. Το ψήφισμα αυτό έχει συμβολικό, μη δεσμευτικό χαρακτήρα, καθώς επίσημη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους μπορεί να γίνει μόνο από την ελληνική κυβέρνηση. Η ActionAid θα αγωνιστεί ώστε αυτό να είναι το επόμενο βήμα και ελπίζει όπως και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Βούτσης δήλωσε χτες, «να μην αργήσει πολύ».

Το κράτος της Παλαιστίνης έχει επίσημα αναγνωριστεί (σε αντίθεση με την χθεσινή δική μας συμβολική αναγνώριση) από 137 χώρες από τις 193 χώρες-μέλη του ΟΗΕ, 9 από τις οποίες είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα δεν είναι καν η πρώτη από τις ευρωπαϊκές χώρες που προχώρησαν σε συμβολικά, μη δεσμευτικά ψηφίσματα αναγνώρισης της Παλαιστίνης αφού το έχουν κάνει ήδη οι Ιταλία, Ιρλανδία, Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης, όμως, έρχεται να ενισχύσει, κι ενώ η ειρηνευτική διαδικασία έχει ουσιαστικά σταματήσει, αυτή τη διεθνή τάση που απαιτεί να γίνουν άμεσα κινήσεις για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης.

Η ActionAid χαιρετίζει την συμβολική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και επαναλαμβάνει το αίτημά της για επίσημη αναγνώριση του Κράτος της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στηρίζοντας ταυτόχρονα το κατοχυρωμένο δικαίωμα της επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους. Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε ώστε να στείλουμε την ουσιαστική αλληλεγγύη μας στον λαό της Παλαιστίνης, μέχρι να υπάρξει μια οριστική και δίκαιη λύση.

Ζητάμε επίσης την δέσμευση της κυβέρνησης για άμεση εφαρμογή της ευρωπαϊκή οδηγίας για σήμανση των προϊόντων που προέρχονται από τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς, ως πρώτο βήμα για την καθολική απαγόρευση των εισαγωγών τους.

-----------------------------------

Η ActionAid δουλεύει στο Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος από το 2007. Εστιάζει στην ενδυνάμωση των κατοίκων της Δυτικής Όχθης που ζουν υπό Ισραηλινή κατοχή ώστε να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους από τις δυνάμεις κατοχής και να απαιτούν λογοδοσία από την Παλαιστινιακή Αρχή. Ενδυναμώνει, επίσης, τις γυναίκες και τους περιθωριοποιημένους κατοίκους για να βελτιώσουν τη ζωή τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Στην Ελλάδα περισσότεροι από 12.200 Έλληνες στηρίζουν τα προγράμματα της ActionAid στην Παλαιστίνη είτε οικονομικά, είτε έχοντας υπογράψει τις εκστρατείες μας για το τέλος του βομβαρδισμού της Γάζας.

Photo credits: Celia Peterson/ActionAid