10 πράγματα που δεν ξέρετε για τον Έμπολα

Άννα Μπότσογλου
Head of Brand and Content

1. Τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες. Στη Λιβερία αποτελούν το 75% των ασθενών με Έμπολα. Αυτό συμβαίνει διότι είναι οι γυναίκες που φροντίζουν στους ασθενείς στην οικογένεια.

 

2. 1 στις 7 έγκυες γυναίκες μπορεί να πεθάνουν κατά τη γέννα εξαιτίας της επιδημίας του Έμπολα. Κι αυτό διότι οι γυναίκες φοβούνται να πάνε στην κλινική, οι συγγενείς τους και οι άλλες γυναίκες γύρω τους φοβούνται να τις βοηθήσουν διότι φοβούνται τα υγρά του σώματος. Έτσι καταλήγουν να γεννούν μόνες τους, που είναι επικίνδυνο.

3. Υπολογίζεται ότι 3.200 παιδιά έχουν χάσει έναν ή και τους δύο γονείς τους. Όντας πια ορφανά, τα παιδιά αυτά αντιμετωπίζουν και τον κοινωνικό στιγματισμό εξαιτίας του φόβου για τον ιό.

4. Κάθε ασθενής με Έμπολα στη Δυτική Αφρική μεταδίδει τον ιό κατά μέσο όρο σε άλλα δύο άτομα. Υπάρχει φόβος ότι μέχρι τα Χριστούγεννα κάθε εβδομάδα θα έχουμε 10.000 νέα κρούσματα. Επομένως, η πρόληψη είναι εξαιρετικά σημαντική για να σταματήσει η διάδοση.

5. Η Λιβερία όταν ξέσπασε η επιδημία, είχε μόλις 51 γιατρούς για 4,5 εκ. κατοίκους. Η Σιέρα Λεόνε είχε 136 για έναν πληθυσμό 5,5 εκ. Είναι ξεκάθαρο ότι ένα πιο δυνατό εθνικό σύστημα θα είχε βοηθήσει ώστε ο ιός να μην είχε εξαπλωθεί τόσο. Όμως, και οι τρεις χώρες με τα περισσότερα θύματα (Σιέρα Λεόνα, Λιβερία, Γουινέα) χάνουν από τη φοροαποφυγή των μεγάλων εταιριών ($287,6 εκ.) όσα περίπου ξοδεύουν οι ίδιες για τα συστήματα υγείας τους ($237 εκ.).

6. Ο ιός έχει γονατίσει τις τοπικές οικονομίες.Υπάρχει φόβος ότι οι χώρες μπορεί να χάσουν μέχρι και το 1/3 του ΑΕΠ τους. Δεν είναι μόνο ο αριθμός των νεκρών, που στερεί τη χώρα από ανθρώπους που μπορούν να προσφέρουν. Δεν είναι μόνο οι περιοχές που βρίσκονται σε καραντίνα. Ο φόβος και τα μέτρα προστασίας για να σταματήσει η μετάδοση σημαίνει ότι παραλύουν τα πάντα...

7. Υπάρχει φόβος ότι την επιδημία θα ακολουθήσει η πείνα. Ήδη υπάρχουν αναφορές ότι άνθρωποι που μένουν σε περιοχές υπό καραντίνα το σκάνε για να ψάξουν για τροφή. 200.000 άνθρωποι σε Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα δεν έχουν αρκετό φαγητό εξαιτίας του ιού. Εάν οι άνθρωποι δεν μπορέσουν να έχουν αγροτική παραγωγής σε χώρες όπως η Λιβερία που βασίζεται στην αγροτική οικονομία, τότε ο φόβος μπορεί να γίνει πραγματικότητα μέχρι το Μάρτιο.

Η ActionAid έχει ήδη στηρίξει περισσότερους από 270.000 ανθρώπους σε Λιβερία και Σιέρα Λεόνε. Εστιάζει στην εκπαίδευση και όπως πάντα στηρίζει ιδιαίτερα τις γυναίκες. Κάνουμε συστηματική δουλειά για την πρόληψη με ενημέρωση στις τοπικές γλώσσες από ντόπιους που γνωρίζουν τα έθιμα της κάθε περιοχής ώστε να γνωρίζουν οι άνθρωποι τόσο ότι υπάρχει ο ιός, όσο και το πώς να προστατευτούν. Χρησιμοποιούμε κάθε μέσο: επισκέψεις σε σπίτια, θέατρο του δρόμου, ενημέρωση μέσω ραδιοφώνου, εκπαίδευση δασκάλων.

Επίσης, στηρίζει οικογένειες που βρίσκονται σε καραντίνα και δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους. Τους παρέχουμε βασικά τρόφιμα. Επιπλέον, στη Λιβερία δίνει είδη πρώτης ανάγκης σε άτομα που τα έχασαν όλα διότι τα έκαψαν στην πυρά για να σταματήσει η μετάδοση.

Επιπλέον, προσφέρουμε προστατευτικές στολές, μάσκες, αντισηπτικό υγρό σε ιατρικό προσωπικό, όπως και ειδικά στρώματα σε κλινικές. Ακόμη, προσφέρουμε εκπαιδευτικό υλικό στα παιδιά που ζουν σε περιοχές με καραντίνα που τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Τέλος, η ActionAid πιέζει τις κυβερνήσεις ώστε να αλλάξουν τους νόμους και οι μεγάλες εταιρίες που δρουν σε αναπτυσσόμενες περιοχές να πληρώνουν φόρους στις χώρες αυτές.

Μην αφήσεις τις στατιστικές να νικήσουν!

Στήριξε τη δράση της ActionAid κατά του Έμπολα εδώ. 

Φωτογραφία: Tommy Trenchard/ActionAid