Ξηρασία στην Ανατολική Αφρική – Ένας χρόνος μετά

Άννα Μπότσογλου
Head of Brand and Content

Η 86χρονη Zippora Mbungo δεν χρειάζεται πια να δένει το στομάχι της γιατί έχει αρκετό φαγητό για την ίδια και την οικογένειά της

Πέρσι τέτοια εποχή, η 86χρονη Zippora Mbungo από την Κένυα έγινε γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο γιατί για να αντέξει την πείνα που έφερε η ξηρασία στην περιοχή της, έδενε σφιχτά ένα σκοινί γύρω από τη μέση της για να πιέζει το στομάχι της και μη νιώθει τους πόνους της πείνας. Έτσι, μπορούσε να περπατάει λίγο και να δίνει το ελάχιστο φαγητό που είχε στα δισέγγονά της.

Ένας χρόνος έχει περάσει από τότε κι ευτυχώς τα νέα είναι καλά. Η δουλειά που έκανε και κάνει η ActionAid Κένυα είναι σπουδαία. Από τη μια ανταποκρίθηκε άμεσα στις ανάγκες για τροφή κι έτσι ξεκίνησε διανομή τροφίμων όχι μόνο σε οικογένειες, αλλά και στα σχολεία. Έτσι τα παιδιά επέστρεψαν στις τάξεις. Δηλαδή με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: και θρέφονται σωστά και μαθαίνουν.

Ταυτόχρονα, η ActionAid ξεκίνησε ή συνέχισε προγράμματα για τη μακροχρόνια αντιμετώπιση της ξηρασίας. Έδωσε, για παράδειγμα, στο γυναικείο συνεταιρισμό που συμμετέχει η Zippora σπόρους νωρίς, ώστε να προλάβουν να σπείρουν πριν τις επόμενες βροχές. Οι σπόροι αυτοί είναι από ανθεκτικές ποικιλίες φυτών που αντέχουν περισσότερο στην ξηρασία.

«Η ActionAid μας παρείχε σπόρους για λαχανικά και καλαμπόκι λίγο πριν τις βροχές. Επιπλέον, μας εκπαίδευσαν στο πώς να φυτεύουμε και να αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες και τα ζιζάνια των φυτών, αλλά και τους τύπους των σπόρων που πρέπει να φυτεύουμε. Τώρα πια δεν ανησυχώ για το πόση βροχή θα πέσει γιατί τα φυτά που φύτεψα είναι ανθεκτικά και μεγαλώνουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα.»

Έτσι, σήμερα η Zippora και η οικογένειά της περιτριγυρίζονται από καλαμπόκι και λαχανικά. Φέτος, οι βροχές ήρθαν κι ελπίζει ότι η σοδειά δεν θα τους φτάσει μόνο για τροφή, αλλά και να για μοιράσουν στους γείτονες σπόρους για να καλλιεργήσουν κι εκείνοι.

Η ActionAid στήριξε περισσότερους από 380.000 ανθρώπους στην Κένυα που χτυπήθηκαν από την ξηρασία και την πείνα. Από την Ελλάδα, η περσινή ανταπόκριση στην έκκλησή μας ήταν συγκινητική. Τα σχεδόν 202.000 ευρώ προστέθηκαν στο ποσό που συγκεντρώθηκε από ολόκληρο τον κόσμο κι έτσι τα προγράμματά μας συνεχίζουν ένα χρόνο μετά.

Η Zippora είναι πια μεγάλη, αλλά δουλεύει σκληρά και για να εκπαιδεύσει την καινούργια γενιά στις καλύτερες αγροτικές τεχνικές για να βελτιωθεί η σοδειά.

«Ακόμα και σήμερα να πεθάνω, θα πεθάνω ευτυχισμένη, γιατί έχω συμβάλει στο να μεγαλώσω μια γενιά χωρίς πείνα, χάρη στην ActionAid» λέει χαμογελώντας.