Χρόνια πολλά στη Nulu!

Άννα Μπότσογλου
Head of Brand and Content

Εχτές ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Δράσης κι επομένως, γιόρταζε η Nulu Nabunya από τις φτωχογειτονιές της Kampala στην Ουγκάντα, όπου ζει και δουλεύει. Είναι η διευθύντρια της οργάνωσης MAWDA (Makerere Women’s Development Association, Σύλλογος Γυναικείας Ανάπτυξης Makerere), που είναι μια από τις οργανώσεις – συνεργάτες της ActionAid.

«Η μητέρα μου δολοφονήθηκε από έναν άνδρα όταν ήμουν παιδί. Ως ορφανή τα δικαιώματά μου παραβιάζονταν συνέχεια. Οι άνδρες και όσοι έχουν εξουσία προετοιμάζονται από την κοινωνία για να παραβιάζουν τα δικαιώματα των αδύναμων. Γι αυτό παλεύω για τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών. Ονειρεύομαι να αλλάξω τη ζωή όσων έχουν κακοποιηθεί ή δεν μπόρεσαν να πάνε σχολείο ή δεν είχα πρόσβαση σε φάρμακα για το AIDS ή απλά δεν είχαν μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία.»

Η Nulu ίδρυσε την οργάνωση μαζί με άλλες 4 γυναίκες το 1991 που θεωρούσαν κι εκείνες τα ποσοστά των μη προγραμματισμένων κυήσεων και του θανάτου στους νέους ήταν εξοργιστικά υψηλά. Άρχισαν να συναντιούνται κάτω από ένα δέντρο μάνγκο. Σήμερα η οργάνωσή τους επηρεάζει τη ζωή 30.000 ανθρώπων σε ολόκληρη την Ουγκάντα.

«Είμαι τόσο χαρούμενη όταν συναντώ ανθρώπους που απαιτούν τα δικαιώματά τους και που αλλάζουν τη ζωή τους, όταν βλέπω κάποιον που τα κατάφερε και επιβίωσε και έχει γίνει ένας σωστός πολίτης. Αυτό είναι το βραβείο μου.»

Φυσικά υπάρχουν δυσκολίες. Συχνά οι πολιτικοί και τοπικοί άρχοντες νιώθουν ότι οι θέσεις τους και τα κεκτημένα τους απειλούνται.

«Προσπαθούν με κάθε τρόπο να μειώσουν τη δουλειά που κάνουμε όσοι δουλεύουμε σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και εμποδίζουν τη διάδοση των πληροφοριών στους πολίτες. Έτσι οι άνθρωποι μένουν χωρίς να ξέρουν τι συμβαίνει με την πολιτική και τα ανθρώπινα δικαιώματα.»

Μόλις, όμως, η πληροφορία φτάσει στον προορισμό της, η κατάσταση αλλάζει.

«Δεν νομίζω ότι είναι δύσκολο να κινητοποιήσεις τους ανθρώπους. Τους ενημερώνεις για τα δικαιώματά τους και αμέσως ενεργοποιούνται. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους.»

Χρόνια πολλά, λοιπόν, στην Nulu και σε όλους όσους γιόρταζαν εχτές. Χρόνια πολλά και σε όλους εσάς που στηρίζετε ανθρώπους σαν τη Nulu, γιατί κι εσείς ανθρωπιστική δράση κάνετε.