ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Αρχική / Η δράση μας / Πώς δουλεύουμε / Το δικαιώμα στην ζωή απέναντι στον ιό HIV/AIDS

Το δικαιώμα στην ζωή απέναντι στον ιό HIV/AIDS

- 42 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από HIV/AIDS. Το 90% ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες.

- Στην υποσαχάρια Αφρική ο ιός είναι η πρώτη αιτία θανάτου. Στην Ασία οι ρυθμοί εξάπλωσης αυξάνονται ταχύτερα απ’ ό,τι στην Αφρική.

- Μέχρι το 2010, σε 10 διαφορετικές χώρες της Αφρικής, θα έχει πεθάνει από AIDS 1 στους 4 ενήλικες παραγωγικής ηλικίας.

Γιατί είναι προτεραιότητα 

Το AIDS προκαλεί καθημερινά το θάνατο περισσότερων από 8.200 ανθρώπων, η πλειοψηφία των οποίων ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες. Καθώς η ασθένεια πλήττει κυρίως τους ανθρώπους παραγωγικής ηλικίας, όταν οι γονείς πεθαίνουν, μένουν πίσω εκατομμύρια ορφανά παιδιά που σε αυτήν την τρυφερή ηλικία καλούνται να παίξουν το ρόλο του αρχηγού της οικογένειας. Οι κατεστραμμένες υποδομές δεν επιτρέπουν την πρόσβαση των ασθενών σε γιατρούς, κλινικές ή κέντρα υγείας. Οι άνθρωποι που πλήττονται από τον ιό περιφρονούνται από τους υπόλοιπους κατοίκους της κοινότητας και δυστυχώς πεθαίνουν μόνοι τους μέσα στη σιωπή και στη ντροπή. Οι διεθνείς κανόνες του εμπορίου στην πραγματικότητα απαγορεύουν σε όλους τους φτωχούς ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία, αφού τα φάρμακα είναι πολύ ακριβά γι’ αυτούς. 
 
Τι κάνει η ActionAid 

Η ActionAid ξεκίνησε τη δράση της για την καταπολέμηση του ιού το 1987 στην Ουγκάντα και σήμερα στηρίζει σειρά προγραμμάτων για το HIV/AIDS σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται. Βασικοί στόχοι της δράσης της οργάνωσης είναι η πρόληψη και η εξασφάλιση μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους ανθρώπους και τις κοινότητες που έχουν προσβληθεί από τον ιό. Ειδικότερα:
  • Η ActionAid συντηρεί τοπικές ομάδες υποστήριξης των φορέων και των ασθενών παρέχοντας φάρμακα, τεχνική βοήθεια και εκπαιδεύοντας κατάλληλα εθελοντές.
  • Επίσης προτρέπει τις τοπικές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης και διεκδικεί από τη Διεθνή Κοινότητα την αποδέσμευση των πόρων που έχει εξαγγείλει. Παράλληλα ασκεί πίεση στις φαρμακευτικές εταιρείες να άρουν τα δικαιώματα αποκλειστικής δημιουργίας φαρμακευτικών σκευασμάτων (πατέντες), έτσι ώστε οι τοπικές φαρμακοβιομηχανίες να παρασκευάζουν φθηνότερα «αντίγραφα φάρμακα».
 Είμαστε περήφανοι γιατί χάρη στη δράση μας …
  • Ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού στην Ουγκάντα μειώθηκε στο 8% από 14% που ήταν πριν από 15 χρόνια.
  • Οι πολίτες της Κένυας απέκτησαν πρόσβαση σε «αντίγραφα φάρμακα». Η εισαγωγή τους από την Ινδία και η διανομή στα νοσοκομεία μείωσε την τιμή κατά 50% και αύξησε τη ζήτηση κατά 400% μέσα σε 6 μήνες.
  • Το 1995, η ActionAid δημιούργησε το πρόγραμμα Stepping Stones, ένα πρωτοποριακό συμμετοχικό πρόγραμμα, που στοχεύει στην αλλαγή συμπεριφοράς γυναικών και ανδρών για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού HIV. Σήμερα, το Stepping Stones εφαρμόζεται από 2.000 οργανώσεις σε 104 χώρες στον κόσμο.
Διεθνείς συνεργασίες

Διεθνώς, η ActionAid συμμετέχει σε πολλές εκστρατείες ασκώντας πίεση στη διεθνή κοινότητα να αναλάβει άμεσα δράση για την αναχαίτιση της διάδοσης του ιού. Η ActionAid Αγγλία για παράδειγμα, είναι μέλος της βρετανικής εκστρατείας «STOP AIDS CAMPAIGN» ασκώντας πίεση στη βρετανική κυβέρνηση να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της σχετικά με τον ιό. Επίσης, η ActionAid πιέζει για άμεση χρηματοδότηση εκ μέρους του Παγκόσμιου Ταμείου για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας που δημιουργήθηκε στη Σύνοδο των G8 στη Γένοβα το 2001.

-------------------------------------------------
Αποστολή Ελπίδας στην Κένυα

40 εθελοντές της ActionAid Ελλάς ταξίδεψαν τον Δεκέμβριο του 2010 μέχρι τη Langobaya της Kenya για την κατασκευή έργου άρδευσης για μια ομάδα οροθετικών, τους Kuluhiro. Μάθετε περισσότερα
εδώΠερισσότερα video: 
Think before you print Email this page
Προγράμματα στην Πρώτη Γραμμή Προγράμματα στην Πρώτη Γραμμή Προγράμματα στην Πρώτη Γραμμή