ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Αρχική / Η δράση μας / Πώς δουλεύουμε / Το δικαιώμα στην δημοκρατική διακυβέρνηση

Το δικαιώμα στην δημοκρατική διακυβέρνηση

Οι συνέπειες του πολέμου και της βίας στη ζωή ανθρώπων και κοινοτήτων

- Οι περιουσίες των ανθρώπων και οι υποδομές ολόκληρων κοινοτήτων και χωρών καταστρέφονται.
- Οι ανθρώπινες σχέσεις φθείρονται και η εμπιστοσύνη διαλύεται. 
- Οι κοινωνικές δομές καταρρέουν. 
- Το ανθρώπινο δυναμικό αποδεκατίζεται. 
- Ο φόβος, η ανασφάλεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός αυξάνονται.

Γιατί είναι προτεραιότητα 

Όταν κάπου στον κόσμο συμβαίνει μια σύρραξη, περίπου το 80% των ανθρώπινων απωλειών είναι απλοί πολίτες. Το τεράστιο αυτό ποσοστό υποδεικνύει ότι στη σημερινή εποχή οι διαμάχες συμβαίνουν μέσα στα ίδια τα χωριά, σε σχολεία ή σε κοινότητες και συχνά μεταξύ ανθρώπων που πριν λίγο καιρό ήταν φίλοι και γείτονες. 

Τι κάνει η ActionAid 

Η ActionAid συνεργάζεται με τους ανθρώπους των κοινοτήτων για την ανάπτυξη βιώσιμων τοπικών πρωτοβουλιών που προωθούν την ειρήνη και τη συμφιλίωση, δημιουργούν σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων και προωθούν το διάλογο, ώστε να επέλθει διαρκής και βιώσιμη ειρήνη στις κοινότητες. Η δουλειά μας επικεντρώνεται σε: 

- Προγράμματα αποκατάστασης των παραδοσιακών αρχών εξουσίας στις φυλές. 
- Ενδυνάμωση και εκπαίδευση των νέων ανθρώπων. 
- Ενδυνάμωση της θέσης και του ρόλου των
γυναικών
- Καλλιέργεια της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, ώστε να αναζητήσουν και να προτείνουν λύσεις στα προβλήματα της κοινότητας.

Είμαστε περήφανοι γιατί χάρη στη δράση μας..

Στο Μπουρούντι, η ActionAid συμβάλει καθοριστικά στην εγκαθίδρυση της ειρήνης και της συμφιλίωσης εφαρμόζοντας το πρόγραμμα Reflect και υποστηρίζοντας μέσω αυτού την επανένταξη των ανθρώπων στις κοινότητές τους. Στην επαρχία Ρουίτζι επικρατούσε έντονο κλίμα ανασφάλειας που είχε εκτοπίσει πολλούς Χούτου στη γειτονική Τανζανία και πολλούς Τούτσι σε προστατευμένα από το στρατό στρατόπεδα. Αρχικά, το πρόγραμμα εφαρμόστηκε συνολικά σε 84 περιοχές της επαρχίας Ρουίτζι με τη συμμετοχή περίπου 3.000 Τούτσι και Χούτου, εκ των οποίων οι μισοί είναι γυναίκες. 

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβερία βασίστηκε στη συμμετοχή χιλιάδων παιδιών μαχητών. Παιδιά, ακόμη και εφτά χρονών, θεωρήθηκαν ικανά για στράτευση και υπό την επήρεια ναρκωτικών έπιασαν όπλα στα χέρια τους και σκότωσαν φίλους τους, συμμαθητές τους, συγγενείς τους. Η ActionAid προσπάθησε να συμπαρασταθεί σε αυτά τα παιδιά ώστε να ξεπεράσουν τα τραύματα που είχαν και να συμβιβαστούν με το παρελθόν τους μέσω μιας διαδικασίας συμφιλίωσης μεταξύ των νέων ανθρώπων. Για το σκοπό αυτό δημιούργησε τους «κήπους της ειρήνης». Σε αυτούς τους κήπους τα παιδιά θάβουν τα παιχνίδια που αντιπροσωπεύουν γι’ αυτά μνήμες του πολέμου. Παράλληλα φυτεύουν «δέντρα της ειρήνης» σε περιοχές όπου οι κάτοικοι μαζεύονται για να συζητήσουν τις αιτίες των συγκρούσεων και να βρουν λύσεις. 

Στη
Γκάνα η ActionAid ανέπτυξε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με συγκεκριμένο διδακτικό υλικό για την ειρήνη, που εντάχθηκε στο επίσημο πρόγραμμα των σχολείων. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων διερευνώνται θέματα που αφορούν στις αιτίες των συγκρούσεων, τη σημασία της ειρήνευσης και μέσω διαδικαστικών κανόνων, τα παιδιά αφήνονται ελεύθερα να συζητήσουν ανοιχτά αυτά που αισθάνονται. Το πρόγραμμα καλύπτει περισσότερα από 50 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε εφτά περιοχές της Βόρειας Γκάνα που έχουν επηρεαστεί άμεσα από εμφύλιες συγκρούσεις.

Παραδείγματα δράσης για την οικοδόμηση της ειρήνης στην Αφρική, στην έκθεση της ActionAid Αγγλίας
«Peace building in Africa: Case Studies from ActionAid»

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε την αναφορά με θέμα την Επιτροπή για τη Διασφάλιση της Ειρήνης (Ηνωμένα Έθνη).

Think before you print Email this page
Προγράμματα στην Πρώτη Γραμμή Προγράμματα στην Πρώτη Γραμμή Προγράμματα στην Πρώτη Γραμμή